JEDNOSTKI MEDYCZNE

Jadłospis 24 Luty - 2 Marzec 2025 r.

 


Informacja o udziale w programie pilotażowym „Dobry posiłek w szpitalu”
Informujemy, że od listopada 2023 r. Uniwersytecki Szpital Kliniczny nr 1 w Lublinie przystąpił do programu pilotażowego „Dobry posiłek w szpitalu”, wprowadzonego przez Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2023 r. dotyczące edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach.
Celem programu jest zwiększenie dostępności porad żywieniowych oraz wdrożenie optymalnego modelu żywienia świadczeniobiorców w szpitalach.
Poniżej publikujemy tygodniowe jadłospisy oraz zdjęcia posiłków dwóch wybranych diet.

Obiad

pod cuk

Dieta podstawowa

Grochowa (450 ml/1,9)
Kluski śląskie gotowane bez mięsa (300 g/1),  
sos pomidorowy (100 ml/1,7),
surówka z kapusty włoskiej (150 g/9),
kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Krupnik jaglany (450 ml/9),
Makaron razowy z filetem drobiowym i warzywami (350 g/1,9),
surówka z kapusty włoskiej (150 g/9),
kompot z owoców mr. (250 ml)

Obiad

pod cuk

Dieta podstawowa

Pieczarkowa z ziemniakami (450 ml/ 1,7,9)
Kotlet z jajek pieczony (100 g/1,3),
ziemniaki gotowane (200 g),
sałatka z marchwi i ogórka (150 g/9),
kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Ryżanka (450 ml/ 9)
Schab gotowany (65 g) w sosie (100 ml/1,9),
ziemniaki gotowane (200 g),
sałatka z marchwi i ogórka (150 g/9),
kompot z owoców mr. (250 ml)

Obiad

p

 

cuk

 

Dieta podstawowa

Barszcz czerwony z soczewicą (450 ml/ 1,7,9)
Pierogi z serem (350 g/8 szt./1,3),
surówka z porów (150 g/7,9),
kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Barszcz czerwony z soczewicą (450 ml/ 1,7,9)
Udko drobiowe pieczone (140 g),
ziemniaki gotowane (200 g),
surówka z porów (150 g/7,9),
kompot z owoców mr. (250 ml)

Obiad

pod cuk

Dieta podstawowa

Koperkowa z ryżem (450 ml/ 1,7,9)
Kiełbaski rumuńskie pieczone (100 g/ 1),
ziemniaki gotowane (200 g),
sałatka z czerwonej kapusty (150 g/9),
kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Koperkowa z ryżem (450 ml/ 1,7,9)
Schab gotowany w jarzynach (80 g/9),
ziemniaki gotowane (200 g),
sałatka z czerwonej kapusty (150 g/9),
kompot z owoców mr. (250 ml)

Obiad

p

 

c

 

Dieta podstawowa

Zacierka na jarzynach (450 ml/1,7,9)
Ryba panierowana pieczona (100 g/ 1,3,4),
Ziemniaki gotowane (200 g),
Surówka z kapusty kiszonej (150 g/9),
Kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Krupnik ryżowy (450 ml/9)
Ryba pieczona (100 g/4),
Ziemniaki gotowane (200 g),
Mix sałat z pomidorami i sosem sałatkowym (150 g/),
Kompot z owoców mr. (250 ml)

 

Jadłospis dostępny w załączniku do pobrania.

Poprzedni Tydzień

Następny Tydzień

Jadłospis