JEDNOSTKI MEDYCZNE

Jadłospis 17 - 23 Marzec 2025 r.

 


Informacja o udziale w programie pilotażowym „Dobry posiłek w szpitalu”
Informujemy, że od listopada 2023 r. Uniwersytecki Szpital Kliniczny nr 1 w Lublinie przystąpił do programu pilotażowego „Dobry posiłek w szpitalu”, wprowadzonego przez Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2023 r. dotyczące edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach.
Celem programu jest zwiększenie dostępności porad żywieniowych oraz wdrożenie optymalnego modelu żywienia świadczeniobiorców w szpitalach.
Poniżej publikujemy tygodniowe jadłospisy oraz zdjęcia posiłków dwóch wybranych diet.

Obiad

pod cuk

Dieta podstawowa

Flaki wołowe (450 ml/1,9) + chleb pszenny (50 g/1),
Makaron razowy z sosem z duszonego mięsa wieprzowego i gotowanymi warzywami (350 g/1,9),
surówka z kapusty pekińskiej (150 g/9),
kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Krupnik ryżowy (450 ml/9),
Makaron razowy z filetem drobiowym duszonym i gotowanymi warzywami (350 g/1,9),
surówka z kapusty pekińskiej (150 g/9),
kompot z owoców mr. (250 ml)

Obiad

p

 

w

 

Dieta podstawowa

Ogórkowa (450 ml/ 1,7,9)
Klops gotowany (80 g/1,3) w sosie (100 g/1,7),
Ziemniaki gotowane (200 g),
Sałatka z czerwonej kapusty (150 g/9),
Kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ogr. tłuszczu

Ryżanka (450 ml/ 9)
Klops gotowany (80 g/1,3) w sosie (100 g/1,7),
Ziemniaki gotowane (200 g),
Buraczki gotowane (150 g/1),
kompot z owoców mr. (250 ml)

Obiad

p

 

c

 

Dieta podstawowa

Fasolowa (450 ml/ 1,9),
Pierogi wiejskie (350 g/8 szt./1,3,7),
Surówka z porów (150 g/7)
kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Krupnik jęczmienny (450 ml/ 1,9),
Udziec drobiowy pieczony (140 g),
ziemniaki gotowane (200 g),
Surówka z porów (150 g/7)
kompot z owoców mr. (250 ml)

Obiad

o

 

c

 

Dieta podstawowa

Kapuśniak mazurski (450 ml/1,7,9)
Kiełbaski rumuńskie pieczone (100 g/1),
ziemniaki gotowane (200 g),
surówka z marchwi i chrzanu (150 g/9)
kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Grysikowa z kaszy kukurydzianej (450 ml/9)
Schab gotowany w jarzynach (80 g/9),
kasza gryczana gotowana (200 g),
surówka z marchwi i chrzanu (150 g/9)
kompot z owoców mr. (250 ml)

Obiad

o

 

c

 

Dieta podstawowa

Pejzanka (450 ml/1,7,9)
Ryba panierowana pieczona (100 g/ 1,3,4),
ziemniaki gotowane (200 g),
Surówka z kapusty kiszonej (150 g/9),
kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Pejzanka (450 ml/1,7,9)
Ryba pieczona (100 g/4),
ziemniaki gotowane (200 g),
Surówka z kapusty kiszonej (150 g/9),
kompot z owoców mr. (250 ml)

 

Jadłospis dostępny w załączniku do pobrania.

Poprzedni Tydzień

Następny Tydzień