JEDNOSTKI MEDYCZNE

Jadłospis: 19 - 25 maj 2025 r.

 


Informacja o udziale w programie pilotażowym „Dobry posiłek w szpitalu”
Informujemy, że od listopada 2023 r. Uniwersytecki Szpital Kliniczny nr 1 w Lublinie przystąpił do programu pilotażowego „Dobry posiłek w szpitalu”, wprowadzonego przez Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2023 r. dotyczące edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach.
Celem programu jest zwiększenie dostępności porad żywieniowych oraz wdrożenie optymalnego modelu żywienia świadczeniobiorców w szpitalach.
Poniżej publikujemy tygodniowe jadłospisy oraz zdjęcia posiłków dwóch wybranych diet.

Obiad

o

 

wat

 

Dieta podstawowa

Grochowa (450 ml/1,9)
Makaron razowy z serem (350 g/1,7),    
Fasolka szparagowa gotowana (150 g),
Kompot z owoców mr. (250 ml)

 

Dieta z ograniczeniem tłuszczu

Krupnik jęczmienny (450 ml/1,9),
Makaron spaghetti z serem (350 g/1,7),
Szpinak gotowany (170 g/1),
Kompot z owoców mr. (250 ml)

Obiad

pod cuk

Dieta podstawowa

Ogórkowa (450 ml/ 1,7,9)
Pulpet gotowany (100 g/1,3) w sosie (100 ml/1,7),
kasza jęczmienna gotowana (200 g/1),
fasolka szparagowa gotowana (150 g),
kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem tłuszczu

Ryżanka (450 ml/ 9)
Pulpet gotowany (100 g/1,3) w sosie (100 ml/1,7),
kasza jęczmienna gotowana (200 g/1),
 jarzynka gotowana (150 g/1,9),
kompot z owoców mr. (250 ml)

Obiad

pod cuk

Dieta podstawowa

Barszcz ukraiński z fasolką szparagową (450 ml/ 1,7,9),
Pierogi z serem (350 g/8 szt./1,3,7),
Surówka z porów (150 g/7)
kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Krupnik jaglany (450 ml/ 9)
Udziec drobiowy pieczony (140 g),
 ziemniaki gotowane (200 g),
Surówka z porów (150 g/7)
kompot z owoców mr. (250 ml)

Obiad

pod cuk

Dieta podstawowa

Koperkowa z ryżem (450 ml/ 1,7,9)
Stek wieprzowy pieczony z duszoną cebulką (100 g/ 1),
ziemniaki gotowane (200 g),
sałatka z czerwonej kapusty (150 g/9),
kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Koperkowa z ryżem (450 ml/ 1,7,9)
Schab gotowany w jarzynach (80 g/9),
kasza gryczana (200 g)
sałatka z czerwonej kapusty (150 g/9),
kompot z owoców mr. (250 ml)

Obiad

pod cuk

Dieta podstawowa

Pomidorowa z makaronem  (450 ml/1,7,9)
Ryba panierowana pieczona (100 g/ 1,3,4),
 ziemniaki gotowane (200 g),
surówka z kiszonej kapusty  (150 g/9),
kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Krupnik ryżowy (450 ml/9)
Ryba pieczona (100 g/4),
ziemniaki gotowane (200 g),
surówka z kiszonej kapusty  (150 g/9),
kompot z owoców mr. (250 ml)

 

Jadłospis dostępny w załączniku do pobrania.

Poprzedni Tydzień

Następny Tydzień