JEDNOSTKI MEDYCZNE

Jadłospis 26 maj - 1 czerwiec 2025 r.

 


Informacja o udziale w programie pilotażowym „Dobry posiłek w szpitalu”
Informujemy, że od listopada 2023 r. Uniwersytecki Szpital Kliniczny nr 1 w Lublinie przystąpił do programu pilotażowego „Dobry posiłek w szpitalu”, wprowadzonego przez Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2023 r. dotyczące edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach.
Celem programu jest zwiększenie dostępności porad żywieniowych oraz wdrożenie optymalnego modelu żywienia świadczeniobiorców w szpitalach.
Poniżej publikujemy tygodniowe jadłospisy oraz zdjęcia posiłków dwóch wybranych diet.

Obiad

pod cuk

Dieta podstawowa

Fasolowa (450 ml/ 1,9)
Pyzy bez mięsa gotowane (300 g/1),
sos pomidorowy (100 ml/1,7),
surówka z kapusty pekińskiej (150 g/9),
kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Krupnik jaglany (450 ml/9),
Makaron razowy z filetem drobiowym duszonym i gotowanymi warzywami (350 g/1,9),
surówka z kapusty pekińskiej (150 g/9),
kompot z owoców mr. (250 ml)

Obiad

pod cuk

Dieta podstawowa

Fasolowa (450 ml/ 1,9)
Pyzy bez mięsa gotowane (300 g/1),
sos pomidorowy (100 ml/1,7),
surówka z kapusty pekińskiej (150 g/9),
kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Ryżanka (450 ml/9)
Pulpet drobiowy gotowany w jarzynach (100 g/1,3,9)
ziemniaki gotowane (200 g),
sałatka z ogórka i cebuli (120 g/9),
kompot z owoców mr. (250 ml)

Obiad

p

 

c

 

Dieta podstawowa

Jarzynowa ze śmietaną (450 ml/ 1,7,9)
Pierogi ze szpinakiem (350 g/8 szt./1,3,7),
surówka z marchwi i chrzanu (150 g/7),
kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Jarzynowa ze śmietaną (450 ml/ 1,7,9)
Udko drobiowe pieczone (140 g),
ziemniaki gotowane (200 g),
surówka z marchwi i chrzanu (150 g/7),
kompot z owoców mr. (250 ml)

Obiad

pod cuk

Dieta podstawowa

Pieczarkowa z ziemniakami (450 ml/ 1,7,9)
Schab gotowany (80 g) w sosie (100 ml/1,7),
kasza jęczmienna gotowana (200 g/1),
buraczki gotowane (150 g/1),
kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Ziemniaczanka z zawiesiną (450 ml/ 1,7,9)
Schab gotowany (80 g) w sosie (100 ml/1,7),
kasza jęczmienna gotowana (200 g/1),
buraczki gotowane (150 g/1),
kompot z owoców mr. (250 ml)

Obiad

pod cuk

Dieta podstawowa

Kalafiorowa (450 ml/1,7,9)
Ryba panierowana pieczona (100 g/1,3,4), 
ziemniaki gotowane (200 g),
Surówka z kapusty włoskiej (150 g/9),
kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Kalafiorowa (450 ml/1,7,9)
Ryba pieczona (100 g/ 1,3,4), 
ziemniaki gotowane (200 g),
Surówka z kapusty włoskiej (150 g/9),
kompot z owoców mr. (250 ml)

 

Jadłospis dostępny w załączniku do pobrania.

Poprzedni Tydzień

Następny Tydzień