JEDNOSTKI MEDYCZNE

Jadłospis 7 - 13 kwiecień 2025 r.

 


Informacja o udziale w programie pilotażowym „Dobry posiłek w szpitalu”
Informujemy, że od listopada 2023 r. Uniwersytecki Szpital Kliniczny nr 1 w Lublinie przystąpił do programu pilotażowego „Dobry posiłek w szpitalu”, wprowadzonego przez Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2023 r. dotyczące edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach.
Celem programu jest zwiększenie dostępności porad żywieniowych oraz wdrożenie optymalnego modelu żywienia świadczeniobiorców w szpitalach.
Poniżej publikujemy tygodniowe jadłospisy oraz zdjęcia posiłków dwóch wybranych diet.

Obiad

pod cuk

Dieta podstawowa

Grochowa (450 ml/1,9)
Risotto z mięsem wieprzowym duszonym i gotowanymi jarzynami (500 g/9),
Sałatka z marchwi i ogórka (150 g/9),  
Kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Krupnik jaglany (450 ml/9)
Ryż brązowy z filetem drobiowym duszonym i gotowanymi warzywami (350 g/9),
Sałatka z marchwi i ogórka (150 g/9),
Kompot z owoców mr. (250 ml)

Obiad

pod cuk

Dieta podstawowa

Koperkowa z makaronem pszennym (450 ml/ 1,7,9)
Kotlet schabowy pieczony (100 g/1,3), ziemniaki gotowane (200 g),
Surówka z marchwi i jabłka (150 g/9),
Kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Owsianka (450 ml/ 1,9)
Schab gotowany (80 g/9) w sosie (100 ml/1,7),
Ziemniaki gotowane (200 g),
Surówka z marchwi i jabłka (150 g/9),
Kompot z owoców mr. (250 ml)

Obiad

pod cuk

Dieta podstawowa

Kalafiorowa (450 ml/ 1,7,9)
Pierogi z soczewicą i mięsem wieprzowym (350 g/8 szt./1,3),
Surówka z kapusty pekińskiej (150 g/9),
Kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Kalafiorowa (450 ml/ 1,7,9)
Udko drobiowe pieczone (140 g),
Ziemniaki gotowane (200 g),
Surówka z kapusty pekińskiej (150 g/9),
Kompot z owoców mr. (250 ml)

Obiad

pod cuk

Dieta podstawowa

Pieczarkowa z ziemniakami (450 ml/ 1,7,9)
Kiełbaski rumuńskie pieczone (100 g/ 1),
Ziemniaki gotowane (200 g),
Sałatka z buraka i jabłka (150 g/9),
Kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Ryżanka (450 ml/ 9)
Schab gotowany (80 g/9) w sosie (100 ml/1,7),
Kasza gryczana gotowana (200 g),
Sałatka z buraka i jabłka (150 g/9),
Kompot z owoców mr. (250 ml)

Obiad

pod cuk

Dieta podstawowa

Pomidorowa z makaronem (450 ml/1,7,9)
Ryba panierowana pieczona (100 g/ 1,3,4),
Ziemniaki gotowane (200 g),
Surówka z kapusty kiszonej (150 g/9),
Kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Krupnik jaglany (450 ml/9)
Ryba pieczona (100 g/4),
Ziemniaki gotowane (200 g),
Surówka z kapusty kiszonej (150 g/9),
Kompot z owoców mr. (250 ml)

 

Jadłospis dostępny w załączniku do pobrania.

Poprzedni Tydzień

Następny Tydzień