JEDNOSTKI MEDYCZNE

Jadłospis 14 - 20 kwiecień 2025 r.

 


Informacja o udziale w programie pilotażowym „Dobry posiłek w szpitalu”
Informujemy, że od listopada 2023 r. Uniwersytecki Szpital Kliniczny nr 1 w Lublinie przystąpił do programu pilotażowego „Dobry posiłek w szpitalu”, wprowadzonego przez Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2023 r. dotyczące edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach.
Celem programu jest zwiększenie dostępności porad żywieniowych oraz wdrożenie optymalnego modelu żywienia świadczeniobiorców w szpitalach.
Poniżej publikujemy tygodniowe jadłospisy oraz zdjęcia posiłków dwóch wybranych diet.

Obiad

pod cuk

Dieta podstawowa

Fasolowa (450 ml/1,9)
Makaron razowy z sosem z duszonego mięsa wieprzowego i gotowanymi warzywami (350 g/1,9),
Surówka z kapusty włoskiej (150 g/9),
Kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Krupnik ryżowy (450 ml/9),
Makaron razowy z filetem drobiowym duszonym i gotowanymi warzywami (350 g/1,9),
Surówka z kapusty włoskiej (150 g/9),
Kompot z owoców mr. (250 ml)

Obiad

pod wat

Dieta podstawowa

Ogórkowa (450 ml/ 1,7,9)
Pulpet gotowany (100 g/1,3) w sosie (100 ml/1,7),
Kasza jęczmienna gotowana (200 g/1),
Sałatka z czerwonej kapusty (150 g/9),
Kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem tłuszczu

Owsianka (450 ml/1,9)
Pulpet gotowany (100 g/1,3) w sosie (100 ml/1,7),
Kasza jęczmienna gotowana (200 g/1),
Marchewka gotowana (150 g/1),
Kompot z owoców mr. (250 ml)

Obiad

pod cuk

Dieta podstawowa

Jarzynowa ze śmietaną (450 ml/ 1,7,9)
Pierogi wiejskie (350 g/8 szt./1,3,7),
Surówka z marchwi i chrzanu (150 g/9),
Kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Jarzynowa ze śmietaną (450 ml/ 1,7,9)
Udko drobiowe pieczone (140 g),
Ziemniaki gotowane (200 g),
Surówka z marchwi i chrzanu (150 g/9),
Kompot z owoców mr. (250 ml)

Obiad

POD cuk

Dieta podstawowa

Neapolitańska z makaronem (450 ml/ 1,7,9)
Kotlet mielony pieczony (100 g/ 1,3),
Ziemniaki gotowane (200 g),
Sałatka z ogórka i cebuli (120 g/9),
Kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Grysikowa z kaszy kukurydzianej (450 ml/9)
Schab gotowany w jarzynach (80 g/9) w sosie (100 ml/1,7),
Kasza gryczana gotowana (200 g),
Sałatka z ogórka i cebuli (120 g/9),
Kompot z owoców mr. (250 ml)

Obiad

pod cuk

Dieta podstawowa

Koperkowa z ryżem (450 ml/1,7,9),
Ryba panierowana  pieczona (100 g/ 1,3,4),
Ziemniaki gotowane (200 g),
Fasolka szparagowa gotowana (140 g)
Kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Koperkowa z ryżem (450 ml/1,7,9),
Ryba pieczona (100 g/ 4),
Ziemniaki gotowane (200 g),
Fasolka szparagowa gotowana (140 g)
Kompot z owoców mr. (250 ml)

 

Jadłospis dostępny w załączniku do pobrania.

Poprzedni Tydzień

Następny Tydzień