JEDNOSTKI MEDYCZNE

Jadłospis 28 Kwiecień - 4 maj 2025 r.

 


Informacja o udziale w programie pilotażowym „Dobry posiłek w szpitalu”
Informujemy, że od listopada 2023 r. Uniwersytecki Szpital Kliniczny nr 1 w Lublinie przystąpił do programu pilotażowego „Dobry posiłek w szpitalu”, wprowadzonego przez Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2023 r. dotyczące edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach.
Celem programu jest zwiększenie dostępności porad żywieniowych oraz wdrożenie optymalnego modelu żywienia świadczeniobiorców w szpitalach.
Poniżej publikujemy tygodniowe jadłospisy oraz zdjęcia posiłków dwóch wybranych diet.

Obiad

POD cuk

Dieta podstawowa

Fasolowa (450 ml/1,9)
Makaron razowy z serem (350 g/1,7),
sałatka z marchwi i ogórka (150 g/9),
kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Krupnik jęczmienny (450 ml/1,9),
Makaron razowy z serem (350 g/1,7),  
sałatka z marchwi i ogórka (150 g/9),
kompot z owoców mr. (250 ml)

Obiad

pod cuk

Dieta podstawowa

Neapolitańska z makaronem pszennym (450 ml/ 1,7,9)
Kiełbaski rumuńskie pieczone (100 g/1),
ziemniaki gotowane (200 g),
sałatka z buraka i jabłka (150 g/9),
kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Ryżanka (450 ml/ 9)
Klops gotowany w jarzynach (80 g/1,3),
ziemniaki gotowane (200 g),
sałatka z buraka i jabłka (150 g/9),
kompot z owoców mr. (250 ml)

Obiad

pod cuk

Dieta podstawowa

Pejzanka (450 ml/ 1,7,9)
Pierogi ze szpinakiem (350 g/8 szt./1,3,7),
rzodkiewka ze śmietaną (150 g/7),
kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Pejzanka (450 ml/ 1,7,9)
Udko drobiowe pieczone (140 g),
ziemniaki gotowane (200 g),
rzodkiewka ze śmietaną (150 g/7),
kompot z owoców mr. (250 ml)

 

Jadłospis dostępny w załączniku do pobrania.

Poprzedni Tydzień

Następny Tydzień