JEDNOSTKI MEDYCZNE

Jadłospis 5 - 11 maj 2025 r.

 


Informacja o udziale w programie pilotażowym „Dobry posiłek w szpitalu”
Informujemy, że od listopada 2023 r. Uniwersytecki Szpital Kliniczny nr 1 w Lublinie przystąpił do programu pilotażowego „Dobry posiłek w szpitalu”, wprowadzonego przez Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2023 r. dotyczące edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach.
Celem programu jest zwiększenie dostępności porad żywieniowych oraz wdrożenie optymalnego modelu żywienia świadczeniobiorców w szpitalach.
Poniżej publikujemy tygodniowe jadłospisy oraz zdjęcia posiłków dwóch wybranych diet.

Obiad

pod cuk

Dieta podstawowa

Grochowa (450 ml/1,9)
Kluski śląskie gotowane (300 g/1),
sos pomidorowy (100 ml/1,7),
surówka z kapusty pekińskiej (150 g/9),
kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Krupnik jaglany (450 ml/9)
Makaron razowy z filetem drobiowym duszonym i gotowanymi warzywami (350 g/1,9),
surówka z kapusty pekińskiej (150 g/9),
kompot z owoców mr. (250 ml)

Obiad

pod cuk

Dieta podstawowa

Ogórkowa (450 ml/ 1,7,9)
Kotlet z fileta drobiowego pieczony (100 g/1,3),
ziemniaki gotowane (200 g),
surówka z marchwi i jabłka (150 g/9),
kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Ogórkowa (450 ml/ 1,7,9)
Pulpet drobiowy gotowany w jarzynach (100 g/1,3,9)
ziemniaki gotowane (200 g),
surówka z marchwi i jabłka (150 g/9),
kompot z owoców mr. (250 ml)

Obiad

pod cc

 

Dieta podstawowa

Jarzynowa ze śmietaną (450 ml/ 1,7,9)
Pierogi z soczewicą i mięsem wieprzowym (350 g/8 szt./1,3),
Surówka z kapusty białej (150 g/9),
kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Jarzynowa ze śmietaną (450 ml/ 1,7,9)
Udko drobiowe pieczone (140 g),
ziemniaki gotowane (200 g),
Surówka z kapusty białej (150 g/9),
kompot z owoców mr. (250 ml)

Obiad

pod wat

Dieta podstawowa

Barszcz z soczewicą (450 ml/ 1,7,9)
Schab gotowany (80 g/9) w sosie (100 ml/1,7),
kasza jęczmienna gotowana (200 g/1),
sałatka z marchwi i ogórka (150 g/9),
kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem tłuszczu

Ziemniaczanka z zawiesiną (450 ml/ 1,9)
Schab gotowany (80 g/9) w sosie (100 ml/1,7),
kasza jęczmienna gotowana (200 g/1),
jarzynka gotowana (150 g/1,9),
kompot z owoców mr. (250 ml)

 

Obiad

pod cuk

Dieta podstawowa

Kalafiorowa (450 ml/1,7,9)
Ryba panierowana pieczona (100 g/ 1,3,4),
ziemniaki gotowane (200 g),
Surówka z kapusty włoskiej (150 g/9),
kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Kalafiorowa (450 ml/1,7,9)
Ryba pieczona (100 g/ 1,3,4),
ziemniaki gotowane (200 g),
Surówka z kapusty włoskiej (150 g/9),
kompot z owoców mr. (250 ml)

 

Jadłospis dostępny w załączniku do pobrania.

Poprzedni Tydzień

Następny Tydzień