JEDNOSTKI MEDYCZNE

Jadłospis 12 - 18 maj 2025 r.

 


Informacja o udziale w programie pilotażowym „Dobry posiłek w szpitalu”
Informujemy, że od listopada 2023 r. Uniwersytecki Szpital Kliniczny nr 1 w Lublinie przystąpił do programu pilotażowego „Dobry posiłek w szpitalu”, wprowadzonego przez Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2023 r. dotyczące edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach.
Celem programu jest zwiększenie dostępności porad żywieniowych oraz wdrożenie optymalnego modelu żywienia świadczeniobiorców w szpitalach.
Poniżej publikujemy tygodniowe jadłospisy oraz zdjęcia posiłków dwóch wybranych diet.

Obiad

p

 

c

 

Dieta podstawowa

Flaki wołowe (450 ml/1,9)+ chleb pszenny (50 g/1)
Makaron razowy z sosem z duszonego mięsa wieprzowego i gotowanymi warzywami (350 g/1,9),
sałatka z ogórka i cebuli (120 g/9),
kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Krupnik jaglany (450 ml/9),
Makaron razowy z filetem drobiowym duszonym i gotowanymi warzywami (350 g/1,9),
sałatka z ogórka i cebuli (120 g/9),  
kompot z owoców mr. (250 ml)

Obiad

pod cuk

Dieta podstawowa

Pieczarkowa z makaronem pszennym (450 ml/ 1,7,9)
Kiełbaski rumuńskie pieczone (100 g/1),
ziemniaki gotowane (200 g),
sałatka z czerwonej kapusty (150 g/9),
kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Ziemniaczanka z zawiesiną (450 ml/ 1,7,9)
Klops gotowany (80 g/1,3) w sosie (100 ml/1,7),
ziemniaki gotowane (200 g),
sałatka z czerwonej kapusty (150 g/9),
kompot z owoców mr. (250 ml)

Obiad

pod cuk

Dieta podstawowa

Fasolowa (450 ml/ 1,9)
Leniwe (350 g/1,3,7),
surówka z marchwi i chrzanu (150 g/7),
kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Krupnik jęczmienny (450 ml/ 1,9)
Schab gotowany w jarzynach (80 g/9),
ziemniaki gotowane (200 g),
surówka z marchwi i chrzanu (150 g/7),
kompot z owoców mr. (250 ml)

Obiad

pod cuk

Dieta podstawowa

Zacierka na jarzynach (450 ml/ 1,9)
Kotlet mielony pieczony (100 g/ 1,3),
ziemniaki gotowane (200 g),
buraczki gotowane (150 g/1),
kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Grysikowa (450 ml/ 1,9)
Udziec drobiowy pieczony (140 g),
ziemniaki gotowane (200 g),
buraczki gotowane (150 g/1),
kompot z owoców mr. (250 ml)

Obiad

pod

 

cuk

 

Dieta podstawowa

Pejzanka (450 ml/1,7,9)
Ryba panierowana pieczona (100 g/ 1,3,4), ziemniaki gotowane (200 g),
Sałatka z marchwi i ogórka (150 g/9), kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Pejzanka (450 ml/1,7,9)
Ryba pieczona (100 g/4), ziemniaki gotowane (200 g),
Sałatka z marchwi i ogórka (150 g/9),  kompot z owoców mr. (250 ml)

 

Jadłospis dostępny w załączniku do pobrania.

Poprzedni Tydzień

Następny Tydzień