JEDNOSTKI MEDYCZNE

Jadłospis 2 - 8 Czerwiec 2025 r.

 


Informacja o udziale w programie pilotażowym „Dobry posiłek w szpitalu”
Informujemy, że od listopada 2023 r. Uniwersytecki Szpital Kliniczny nr 1 w Lublinie przystąpił do programu pilotażowego „Dobry posiłek w szpitalu”, wprowadzonego przez Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2023 r. dotyczące edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach.
Celem programu jest zwiększenie dostępności porad żywieniowych oraz wdrożenie optymalnego modelu żywienia świadczeniobiorców w szpitalach.
Poniżej publikujemy tygodniowe jadłospisy oraz zdjęcia posiłków dwóch wybranych diet.

Obiad

pod cuk

Dieta podstawowa

Grochowa (450 ml/1,9)
Makaron razowy z sosem z duszonego mięsa wieprzowego i gotowanymi warzywami (350 g/1,9), surówka z kapusty białej (150 g/9), kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Krupnik jęczmienny (450 ml/1,9),
Makaron razowy z filetem drobiowym duszonym i gotowanymi warzywami (350 g/1,9), surówka z kapusty białej (150 g/9), kompot z owoców mr. (250 ml)

Obiad

pod cuk

Dieta podstawowa

Koperkowa z makaronem pszennym (450 ml/ 1,7,9) 
Kotlet schabowy pieczony (100 g/1,3), 
ziemniaki gotowane (200 g), 
sałatka z kapusty czerwonej (150 g/9), 
kompot z owoców mr. (250 ml) 

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Grysikowa z kaszy kukurydzianej (450 ml/9) 
Schab gotowany (80 g) w sosie (100 ml/1,7), 
ziemniaki gotowane (200 g), 
sałatka z kapusty czerwonej (150 g/9), 
kompot z owoców mr. (250 ml) 

Obiad

pod cuk

Dieta podstawowa

Ogórkowa (450 ml/ 1,7,9) 
Pierogi z soczewicą i mięsem wieprzowym (350 g/8 szt./1,3), 
Surówka z marchwi i jabłka (150 g/9), 
kompot z owoców mr. (250 ml) 

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Ogórkowa (450 ml/ 1,7,9) 
Udko drobiowe pieczone (140 g), ziemniaki gotowane (200 g), 
Surówka z marchwi i jabłka (150 g/9), 
kompot z owoców mr. (250 ml) 

Obiad

pod cuk

Dieta podstawowa

Barszcz ukraiński z fasolką szparagową (450 ml/ 1,7,9)
Kiełbaski rumuńskie pieczone (100 g/1), 
ziemniaki gotowane (200 g), 
surówka z kapusty włoskiej (150 g/9),
kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Barszcz ukraiński z fasolką szparagową (450 ml/ 1,7,9)
Schab gotowany w jarzynach (80 g/9), 
kasza gryczana gotowana (200 g), 
surówka z kapusty włoskiej (150 g/9),
kompot z owoców mr. (250 ml)

 

Obiad

pod cuk

Dieta podstawowa

Pejzanka (450 ml/1,7,9)
Ryba panierowana pieczona (100 g/ 1,3,4), 
ziemniaki gotowane (200 g),
Sałatka z marchwi i ogórka (150 g/9),
 kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Pejzanka (450 ml/1,7,9)
Ryba pieczona (100 g/4), 
ziemniaki gotowane (200 g),
Sałatka z marchwi i ogórka (150 g/9),  
kompot z owoców mr. (250 ml)

 

Jadłospis dostępny w załączniku do pobrania.

Poprzedni Tydzień

Następny Tydzień